Vi mennesker er redde for det ukjente. Det er derfor skrekkfilmer er skumle, fordi vi ikke vet hva som står bak. Det er fra tidspunktet vi kan se monsteret at filmen ikke er så skummel lengre. Da har vi blitt "kjent" med monsteret og forstår at det kan ha svakheter som helten kan utnytte. Slik er det også med mat. Blir vi tilbudt mat som er ukjent for oss, blir vi usikre. Tanken på å spise hva enn det var vi ble tilbudt er ekkel og vi blir ukomfortable. Dette er trolig et gammelt overlevelsesinstinkt som ligger dypt i de fleste av oss.

Men vi mennesker er også utforskere, og det er med å trosse denne frykten for det ukjente at vi har oppnådd så mye fantastisk som en art. Smaker vi på den rare maten så synes vi ofte at den var god, eller så smakte den ikke så godt. Den var i alle fall ikke farlig. Nå er det på tide å være en utforsker i matveien.

71% av jordens overflate er vann, og det meste av dette er hav. Likevel er det bare 2% av maten vår som kommer fra havet. Miljøet blir satt under press av store landmasser som blir brukt til beite- og dyrkede marker, mens den ville naturen blir mindre og mindre. Selv om vi nærmer oss grensen til overfiske på noen arter, har havet et mye større potensial for matproduksjon. Det er nemlig mye mer i havet enn fisk. Skalldyr, sjøpølser, tang og tare er bare noen eksempler på gode og næringsrike råvarer som kan bli til fantastiske retter på middagsbordet og i restaurant. Scary Seafood er et svensk prosjekt som jobber for å åpne øynene til folket for all denne potensielle maten. De vil være med å skape markeder og legge til rette for å utvinne disse ubenyttede verdiene som finnes i havet. Vil du lære mer om prosjektet og skummel sjømat kan du følge denne lenken.